Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Dina rättigheter på flygresan

När en resa flyter på smidigt och allt går enligt planen (som den oftast gör ändå) så är man nöjd och glad och tänker inte på vad som kunde ha gått fel och vilka rättigheter man har när det väl uppstår en sådan situation. Vi ska gå igenom vad man har rätt till, pengar man kan få igen och vad som är bra att ha koll på när man ger sig ut på en flygresa.

Mycket kan hända när du ska ut och flyga. Ditt flyg kan bli försenat eller till och med inställt, du kan själv komma för sent till flyget av olika skäl. Bagaget kan försvinna. Alla dessa scenarion kan ge dig rätt till någon slags kompensation, hjälp eller ekonomisk ersättning. Exakt vad som gäller är dock lite varierande beroende på situation och eventuella försäkringar etc.

Det är mycket vanligt att man flyger när man ska på semester, speciellt om man vill åka till ett varmare land längre söderut. Du som flyger regelbundet vet att det alltid finns en viss risk att något händer, t ex att ett flyg är försenat eller att någon väska försvinner (om än tillfälligt). Allt sådant vill man givetvis ha ett skydd mot eller åtminstone kompenseras för. Det går också att få det ganska ofta, man måste bara komma ihåg att utnyttja sina rättigheter.

Transport till flyget

Om du av ett eller annat skäl missar ditt flyg för att du råkat ut för en oförutsedd händelse så kan du få ersättning för detta från försäkringen.

Kör du bil till flygplatsen så kan det hända att bilen går sönder eller liknande. En sådan grej kan leda till att du får ut ersättning om du sedan skulle missa flyget eller få andra problem som ett direkt resultat av att bilen gick sönder på vägen.

Det kan vara bra att ha gratis hyrbil som en del av sin bilförsäkring för att snabbt kunna komma vidare även om bilen får problem på vägen till resan. Här kan du med fördel kolla upp vad som gäller för din bilförsäkring.

När du ska flyga

Du kan få ersättning för många olika saker i samband med problem på flygresan

Om du ska flyga och flyget blir försenat eller ställs in så kan du få ersättning från din hemförsäkring, där en reseförsäkring ingår. Dessutom kan man ofta få en extra försäkring via sitt kreditkort eller betalkort om man har betalat hela resan med kortet. Då kan man även använda den försäkringen på liknande vis.

Det man ska tänka på är att man oftast bara kan utnyttja en försäkring för ett visst ärende, även om man skulle ha två försäkringar som täcker in samma sak. Du får alltså välja vilken av försäkringarna du vill använda, vilket gör det intressant att jämföra vad du kan få ut från de olika alternativen.

Exempelvis hemförsäkringen har ganska bra skydd vid resor. I grunden ingår många saker men det kan tänkas att just sådant relaterat till förseningar och problem på resan bara ingår i extra stor hemförsäkring, som man får betala lite mer för.

Hos IF har de t ex avbeställningsskydd (om du måste avboka pga sjukdom osv), ersättningsresa eller ersättning om du är sjuk mer än halva restiden eller tvingas åka hem tidigare och ersättning om du blir försenad till resan pga oförutsedda skäl. Alla dessa saker gäller dock bara för deras Hemförsäkring Stor och ingår inte i grundskyddet.

Flygbolagen och resebolagen har givetvis själva ersättning som utgår ifall deras flyg blir försenat eller ställs in osv. Glöm inte att kolla vad de erbjuder. Det kan ofta handla om mer pengar än man tror och det krävs inte jättestora förseningar för att du ska kunna få en ganska bra utbetalning.

Rättigheter för flygpassagerare inom EU

Det finns en EU-lag som säger att flygbolag måste ersätta sina passagerare om det blir långvariga förseningar, inställda flygningar eller om du har nekats ombordstigning. Du kan ha rätt till upp till 600 Euro om något sådant har drabbat dig.

Om ditt flygplan har blivit försenat mer än 3 timmar eller ställs in har du rätt till ersättning. Exakt hur mycket du kan få beror på hur mycket försenat det är och resans längd. Ju längre försening och ju längre resa ju mer pengar kan du få, upp till 600 Euro. T ex får du 400 Euro om ditt flyg blir försenat 3-4 timmar och du ska resa längre än 1 500 km inom EU.

Det kan vara lite lurigt att veta om man har rätt till ersättning vid försenat flyg och hur mycket, så man kan vända sig till en sida som Airhelp.com för att få hjälp att klura ut detta. Hit kan man vända sig även om man har en gammal resa som man aldrig brydde sig om att försöka få ut ersättning för, så länge den skett inom de senaste tre åren.

Företaget kommer i princip att sköta allt åt dig mot att de får en viss del av ersättningen (35 procent verkar vara standard) som provision om de skulle lyckas få ut något för din resa från flygbolaget. Om det inte lyckas och du inte kan få någon ersättning så kostar det inte heller dig något.

Det innebär att om du inte hade tänkt / orkat försöka få kompensation på egen hand så kan du utnyttja hjälpen och få 65 procent av summan istället för att få ut 0 kr. 65 procent av 400 Euro är ändå runt 2 600 kr, så det är inte så illa om man inte ens visste att man kunde få några pengar alls.

Sådant som kan påverka ersättningen

Det kan tänkas att du inte får full ersättning om du blir ombokad. Det kan utgå halv ersättning istället om du ombokas för att komma fram så snabbt som möjligt. Det som då påverkar är flygsträckans längd och hur lång den totala förseningen blir jämfört med när du hade kommit fram ifall allt flöt på enligt planen.

Det kan i vissa fall även vara så att ingen ersättning utgår alls och det handlar framför allt om ifall du har fått information om inställt flyg långt i förväg, t ex minst 7 dagar i förväg och din nya avresetid och ankomsttid inte avviker mer än några timmar från den ursprungliga. Även här handlar det om olika möjliga scenarion.

I grund och botten handlar det om att om du blir förvarnad i god tid samt om själva ändringarna bara innebär några mindre skillnader i avgång och ankomst (några timmar hit eller dit) så är det en så pass liten skillnad att mindre eller ingen ersättning bör utgå.

Gratis boende (och annat) vid förseningar

Om ditt flyg skulle bli rejält försenat, t ex till nästa dag, så kan du ofta ha rätt till gratis hotell eller liknande boende medan du väntar. Om det är osmidigt för dig att åka hem igen och vänta ut flyget hemma så får du stanna kvar i närheten av flygplatsen och vänta där istället. Ingår gör då också transport till och från flygplatsen och boendet.

För att kunna få hotell så brukar regeln vara att förseningen ska ha flyttat din flygtid till nästkommande dag. Alltså kanske det tyvärr inte gäller även om flyget blir försenat 8 timmar, om det handlar om att du skulle ha flugit på morgonen men istället får flyga framåt kvällen.

För inställt flyg gäller alltid att du har rätt till att få biljetten ombokad alternativt få återbetalning för den delen av biljetten som du inte kunnat utnyttja. Om du väljer att boka om flyget så ska du kunna boka om antingen för att komma fram så fort som möjligt (nästa möjliga flyg) alternativt välja ett helt annat tillfälle som passar dig.

Du har även rätt till mat och dryck om ditt flyg blir försenat. Det är mest frågan om hur mycket försenat det är och då hur mycket mat och dryck som bedöms rimligt i förhållande till tiden. Det troliga är att du själv får köpa detta och sedan be om kompensation i efterhand.

Förlorat eller försenat bagage

Du har alltid rätt till ersättning om ditt bagage går förlorat. Om du aldrig får det eller om det går mer än 21 dagar så ska du kunna få full ersättning för ditt förlorade bagage från researrangören eller flygbolaget. Du kan reklamera till antingen eller. Viktigt är att inte vänta alltför länge med att höra av sig till dem.

Du kan få ersättning upp till ganska högt belopp men det finns ett tak här också. Om du har ovanligt värdefullt bagage bör du anmäla detta vid incheckning för att göra en “särskild förklaring”, vilket kan höja taket för ditt bagages värde. Detta kan dock kosta en extra avgift vid incheckning.

Om ditt bagage är försenat har du också rättigheter. T ex har du rätt till ersättning för utgifter som uppstått för att du måste köpa vissa saker i väntan på ditt bagage. Här ingår barnprodukter som nappflaska, barnmat och annat som krävs för att ta hand om barn, hygienprodukter, kläder och en del sådant. Dock ska man handla med måtta då man bara får ersättning för sådant som man rimligen behövde köpa.

Vid hemresa är det svårare att få ersättning för detta då du normalt kan åka hem och där har tillräckligt med saker för att klara dig. Vissa saker kan givetvis ersättas ändå om det är rimligt, t ex om du bara har en enda av något som är viktigt och att denna pryl låg i resväskan, så att du tvingats köpa en ny.

Tänk på att anmäla direkt på flygplatsen att ditt bagage inte har kommit och även sedan reklamera till flygbolaget skriftligt. Skicka med kopior på biljetter och kvitton på dina inköp och eventuellt annan bevisning.

Du kan även tänkas få ersättning för förlorat eller försenat bagage från hemförsäkringen eller reseförsäkring som ingår vid köp med kreditkort / bankkort och det skadar inte att skicka in även till dem om det har blivit några större förseningar. Du kan eventuellt få ut ersättning från flera olika håll i detta läge, så det är värt att göra ett försök.

Följ oss på Facebook