Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Vad har alla andra för bolåneränta?

När man ska ta ett bolån är det så klart ganska viktigt att man fixar en bra deal med banken när det gäller räntan. Bolån kostar en hel del pengar över tid och därför är det viktigt att försöka få en låg ränta. Samtidigt är det inte alltid så lätt att veta vad som är bra och hur man ska gå till väga för att få bra villkor för sitt bolån.

Räntekartan ger dig koll på folks bolåneränta

SvD har en lite intressant tjänst som heter Räntekartan. Det är i princip en karta över Sverige där folk har fått lägga till sina egna bolån. Man fyller i hur stort lån man har, sin ränta, när lånet togs och lite sådant. Lånet hamnar sedan som en markering på kartan och alla som vill kan gå in och titta på vad folk har för ränta på sina lån, t ex i det område där de själva bor.

Det intressanta med den här tjänsten är att det gör att folk kan jämföra sina förutsättningar med andra och se vad som är en rimlig boränta för dem. Hur hög ränta har andra i samma område som jag vill köpa hus i? Hur hög ränta har andra som lånat lika mycket pengar som jag behöver låna? Med hjälp av sådan information kan man komma bättre förberedd till banken och man har möjlighet att pruta på sitt bolån.

Lyckosamt att pruta på sitt bolån

Det är klart fler som prutar på sitt bolån nu är det varit tidigare. Bara i år har denna siffra stigit ganska rejält, från 1,2 miljoner prutare förra året till 1,9 miljoner (enligt en SIFO-undersökning). Vi svenskar prutar för hela 3,7 miljarder kronor på våra bolån. Vilket är en ganska stor ökning från förra året då vi prutade "endast" 2,5 miljarder.

Det som kanske egentligen är mest intressant är att hela 9 av 10 faktiskt lyckas med att pruta på sitt bolån. Det är alltså inte så svårt att pruta som man skulle kunna tro. Det finns ofta möjlighet att förhandla med banken om en lägre ränta och man bör alltid ta den diskussionen.

Men även om det faktiskt nästan alltid funkar att pruta på sitt bostadslån är det ändå inte alla som försöker. Det är faktiskt bara 6 av 10 som faktiskt prutar alls. Unga gör det oftare medan äldre inte känner sig riktigt lika bekväma med att pruta. Det kan säkert ha att göra med att det idag finns en lite annorlunda mentalitet och att dagens unga har en annan syn på det här med att jämföra och att jaga de bästa priserna.

Sammanfattningen är alltså att du alltid bör pruta och förhandla när du tar ett bolån, det går nästan alltid vägen. Om du vill ha lite tips och hjälp att få koll på hur räntorna ser ut i ditt område och i din storleksklass kan du använda den smarta tjänsten Räntekartan hos SvD.

Ifall du vill se vilka boräntor de vanliga bankerna och andra långivare har och jämföra dessa kan du kolla in vår egen jämförelse av bolån, då får du lite hjälp och kan hitta en bra bank.