Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Tillsvidareavtal för el kostar skjortan

Det som kallas för tillsvidarepris eller tillsvidareavtal för el är det avtal du automatiskt får ifall du inte gör ett aktivt val när du först blir kund hos ett elbolag. De sätter dig då på tillsvidareavtal som är klart mycket dyrare än allting annat du kan välja och så länge du inte kommer på att du bör fixa ditt elavtal kommer du få betala massor med onödiga pengar.

Det vanligaste skälet till att du hamnar på ett tillsvidarepris (kallas även normalpris) är att du flyttar till ny bostad och då glömmer att kontakta elbolaget som med automatik tar in dig som kund, eller ett annat elbolag där du hellre vill vara kund. Ifall du inte gör ett aktivt val av elavtal får du i princip alltid då ett tillsvidareavtal med rejält mycket högre pris.

Det är nämligen så att du alltid får någon slags elavtal när du flyttar in i din bostad. Det händer nästan aldrig att elen bara stängs av ifall du inte gör nåt, utan när du flyttar in läggs du till som kund och allting bara rullar på som att inget hade hänt. Detta är smidigt givetvis men det gör också att man kanske inte tänker på att göra sitt val av bolag och avtal.

Skälet till att du får ett elbolag automatiskt är just att du inte gör något aktivt val. Så fort du förbrukat din första kilowattimme har du accepterat att få ett tillsvidareavtal med den leverantör som är "anvisningsleverantör" och vilket elbolag det är bestäms av nätägaren. Ofta har nätägaren och just denna leverantör något speciellt förhållande, t ex att ägs av samma koncern etc.

Det är även tyvärr många som har tillsvidarepris på sin el. Det kan vara så att närmare en miljon svenska hushåll sitter med tillsvidareavtal som kostar klart mer än det behöver göra. Ta gärna och titta på ditt elavtal för att se vad du har. Kolla på räkningen ifall det står t ex tillsvidareavtal, normalprisavtal, basavtal eller anvisat avtal. I så fall kan du troligen få klart billigare el. Gå t ex in på elpriskollen.se för att jämföra och hitta ett bra elavtal.

Varför är tillsvidarepris så dyrt?

Den enda "fördelen" med tillsvidarepris på el är att det bara är en månads uppsägningstid eller ibland kortare (t ex två veckor). Det är dock också skälet till varför elbolagen tar ut såna hemska priser. De vill ha en kompensation för risken det innebär att ha kunder som har så pass kort uppsägningstid och kan försvinna lite när som.

Jag vet inte om detta skäl är speciellt bra men det finns ingen annan förklaring utöver att elbolagen är giriga och vill profetera på dem som missar att göra ett aktivt val av elavtal. Alla de stora elbolagen och de flesta av de mindre har tillsvidareavtal för dem som inte väljer själva. Det är nog inte heller troligt att de kommer ta bort dem den närmaste tiden då man tjänar för bra på dem.

Skillnaden i pris mellan de allra billigaste avtalen med rörligt pris och de tillsvidarepris som ligger i topp (som är dyrast på marknaden) kan vara upp mot 60 %. Du kan alltså få betala 60 % mer än du verkligen behöver bara genom att inte göra någonting när du flyttar in i din lägenhet eller villa.

Detta är inte så skoj givetvis och det är långt ifrån alltid man tänker på att välja elavtal eftersom elen ju levereras även om du inte gjort något. Du behöver aldrig sitta i en nedsläckt lägenhet för elen finns där från början utan att du behöver göra något, ringa eller beställa.