Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Spara in på dina elkostnader i vinter

På vintern ökar elförbrukningen och räkningarna blir större. Det är inte ovanligt att man betalar dubbelt så mycket för sin el på vintern som man gör på sommaren, åtminstone om man bor i villa. Här tänkte jag sammanställa en del bra tips på hur man kan spara pengar på el i vinter.

Elräkningarna brukar bli höga på vintern. Mycket av det beror givetvis ofta på uppvärmning och det kan variera beroende på vad man har för värmesystem. Det beror även på att vi har klart större behov av att ha lampor tända för att få ljus under det mörka vinterhalvåret. Generellt sett får man dock dessutom betala klart mer för sin el på vintern och det är inte så skoj.

Förutom att man gör av med mer el själv och av det skälet får en högre elräkning så blir det även dyrare med elen eftersom elpriserna blir högre. Priserna går upp just eftersom efterfrågan blir högre och folk använder mer el.

Spara pengar på din el i vinter

Ifall det skulle bli lite ont om el, t ex att något kraftverk får stopp eller om det är dålig vattennivå i magasinen för vattenkraftverken så kan detta göra att det blir extra stor efterfrågan i förhållande till utbudet och då blir priserna riktigt höga. Många gånger bestäms vinterns elpriser delvis redan på sommaren, om det regnar mycket eller är torrt osv, vilket påverkar magasinen.

Vad kan man då göra för att försöka hålla nere sin elräkning lite under den dyra kalla vintern? Finns det några bra tips på hur man kan spara på el eller annat bra att tänka på? Ta, det ska vi försöka reda ut i detta inlägg.

Privatekonomiska tips

Här kommer lite blandade tips som är mer kopplade till privatekonomin och som handlar om att hitta bästa möjliga avtal osv för att på så vis få billigare el. Längre ner i inlägget kommer mer praktiska tips på hur du kan spara på elen.

Vintersäkra ditt elpris

Något som du kan göra är att testa att vintersäkra ditt elpris. Den här varianten av avtal är något som du troligen kan få hos ganska många olika elbolag. Själva idén går ut på att du har ett rörlig elavtal på sommaren när elen ändå är billig och risken är liten för höga priser, samtidigt som du på vintern får ett bundet pris.

På vintern är priserna höga och kan dessutom dra iväg om man har otur och då kan det vara ganska fint att binda elpriset så att man vet vad man får och slipper överraskningar i form av pristoppar. Efter vintern är slut går man åter över på rörligt pris igen.

Ge dig tid att välja ett bra elavtal

Detta är inte nödvändigtvis ett tips för vintern utan ett allmänt bra tips. Många är inte så noga med sitt elavtal och gör inte ett aktivt val eller nöjer sig med det avtal som finns, alldeles för länge.

Det är viktigt att man tittar runt och jämför elpriser när man först väljer sitt elavtal och ser till att det är vettiga priser. Man ska dock inte glömma att det inte räcker att bara göra denna jämförelse en enda gång. Med tiden ändras priser och det kommer nya aktörer som är billigare osv.

Du bör med jämna mellanrum kolla igenom alternativen och se om du kan hitta ett billigare elavtal än det du har. Det är inte så svårt att byta och det kan spara dig mycket pengar, speciellt på vintern när elen är dyr rent allmänt.

Investera i bättre värmesystem

Detta tips är mer långsiktigt och kanske inte direkt är något som sparar dig pengar just denna vinter. På lite längre sikt är det dock ett tips som kan spara dig riktigt mycket pengar. Det finns många olika typer av värmesystem och uppvärmningssätt och vissa drar klart mer el och kostar mer än andra.

Se över vilka alternativ du har och kolla upp om du kanske kan installera något som är mer effektivt och kostar mindre. Det kan t ex vara bergvärme eller liknande. Det kostar en del när du väl beslutar dig för att genomföra bytet - men du får ser det som en investering för framtiden.

Att byta till ett bättre och mer effektivt värmesystem är en investering som både kan sänka din elförbrukning en hel del och som dessutom kan öka värdet på ditt hus ganska mycket. Så ifall du känner dig orolig inför den stora engångskostnaden som krävs för att byta så ska du försöka tänka på hur mycket du kan tjäna / spara längre fram.

Tips för att spara på elen hemma

Här kommer då till slut de mer konkreta tipsen på vad du kan göra för att spara pengar på din el hemma. Det kan vara tips på hur man minskar elförbrukningen och liknande.

Släck lampor / stäng av apparater

Ett väldigt klassiskt tips på hur man sparar el är att man ser till att ha släckt när man inte är i ett visst rum eller när man inte är hemma osv. Som förlängning av detta ska man givetvis även stänga av apparater som drar elektricitet om man inte behöver ha dem igång, t ex tv, dator och andra liknande prylar. När det gäller tv:n kan man dessutom se till att den inte bara står på viloläge utan är helt av då den annars kan dra lite el hela tiden.

Jag väljer att ta upp detta tips eftersom det blir extra aktuellt på vintern. På vinterhalvåret blir det mörkare än vanligt och man kan behöva ha lamporna tända klart mer. Elpriserna är också vanligen klart högre på vintern. Allting som normalt drar el och kostar pengar kommer kosta ännu på vintern eftersom det är så pass dyrt.

Man kan alltså ganska enkelt säga att varje insparad kilowattimme (kWh) betyder ännu mer sparade pengar på vintern än det skulle göra på sommaren. Det är helt enkelt ännu viktigare att vara sparsam med elen på vintern.

Se till att fönster och dörrar är täta

Ett av de största skälen till att värmen i din bostad försvinner ut är att den läcker ut vid fönster och dörrar. Det finns alltid ett litet svinn men det blir betydligt värre om man har dåligt tätade fönster och dörrar. Du bör alltså se över dina tätningar och se om du kan göra något där.

Det är inte så kul om du ska lägga dyr el på att värma upp din bostad och sen försvinner värmen ändå bara ut. Du kan helt klart spara pengar på att fixa bra fönster t ex och det blir lite extra relevant på vintern eftersom det krävs lite mer för att värma upp bostaden till att börja med och det är kallare ute.

Se till att du får ut maximalt av elementen

Elementen står givetvis för en väldigt stor del av att uppvärmningen i ett hus eller lägenhet och det är viktigt att man ser till att de ger så mycket värme som möjligt. Att elementen sköts om är givetvis viktigt så att de ger max effekt men du kan även tänka på att placera dina möbler på ett bra sätt.

Om man gömmer sina element bakom t ex soffan eller andra kompakta möbler är risken att värmen inte når ut i rummet så bra som man skulle vilja. Det blir då kallare i rummet och då kan det tänkas att man tycker att det är lite kallt och höjer värmen några grader. Det blir då dyrare.

Ifall du hade haft lite mer utrymme för värmen att nå ut i rummet så hade du troligen haft det varmare med en lite lägre temperatur och kunnat spara in de pengarna. Du kan alltså t ex flytta ut soffan lite eller försöka tänka på möbleringen och dess inverkan på uppvärmningen.

Utnyttja öppen spis och kamin etc

Har du en öppen spis eller kamin hemma så är det en idé att elda på under vinterhalvåret. Du får då en hel del värme från dessa källor och vanligen kan du fixa något att elda relativt billigt eller gratis. Om du använder värmen från öppen spis och kamin kan du sedan dra ner värmen några grader rent allmänt på termostaten och då sparar du direkt en del el.

Du kan även utnyttja värmen från din vanliga ugn och spis lite om du vill, t ex genom att öppna dörren till köket och låta värmen från dem strömma ut i huset. Det kanske inte blir någon jättestor skillnad här men det kan funka lite extra bra ifall du har öppen planlösning mellan t ex kök och vardagsrum.

Kolla upp och fixa isoleringen

Att hålla värmen inne och kylan ute är givetvis viktigt om man vill ha det varmt och skönt inne. Ju sämre isolering ju svårare blir det att göra just detta. Och om det är dåligt isolerat så krävs det mycket mer energi för att värma upp bostaden.

Isoleringen kan vara värd att kolla lite mer noga, men det är kanske inte något du gör själv. Du kan kalla in någon sakkunnig som går igenom bostaden och ser om det finns saker som kan förbättras inom detta område. Det är t ex vanligt att isoleringen på vinden är dålig men det kan även gå att byta fönster eller fasadisolering.

Det är olika hur mycket man kan spara på att fixa sin isolering. Är det dock inte den bästa isoleringen kan det vara så att du kan spara upp till ca 8 000 kr om året bara på att bättra på den. Just på vintern är det givetvis ännu viktigare med bra isolering och på vinterhalvåret sparar man som mest pengar.