Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Sänk ditt taxeringsvärde

Den 1 november är det deadline för fastighetstaxeringen och då ska alla deklarationer och ändringar ha kommit in till Skatteverket. Det är alltså inte speciellt mycket tid kvar att göra så mycket med taxeringsvärdet men vi tänkte ändå komma med lite bra tips för hur man kan sänka sitt taxeringsvärde. Kan du inte använda dessa tips i år så finns det ju alltid möjlighet att göra det inför nästa års taxering.

Vi tänkte ta upp 10 bra tips som från början kommer från Villaägarnas Riksförbund. De har gjort en liten lista på olika små saker som kan sänka ditt taxeringsvärde men som du kanske inte riktigt har koll på. Detta kan hjälpa dig att spara en slant.

  1. Har du fukt- eller mögelskador kan detta innebära ett lägre taxeringsvärde.
  2. Du kan få ett lägre taxeringsvärde ifall du bor in närheten av en kraftledning.
  3. Ifall du har en låg takhöjd finns det också möjlighet att få lägre taxeringsvärde. Takhöjden måste vara 2,10 m eller lägre.
  4. Har du ingen elanslutning kan du få ett lägre taxeringsvärde.
  5. Har du försökt få ner Radonhalten under gränsvärdet på 200 Bq/m3 men inte lyckats? I så fall kan du får en sänkning av taxeringsvärdet på 2%.
  6. Du kanske inte har så stort hus som du trott. Mät dit hus och se om du kanske har mindre yta, vilket skulle betyda lägre taxeringsvärde.
  7. Har andra hus i ditt område bilväg fram till tomten men du saknar detta kan du få ditt taxeringsvärde sänkt.
  8. Ifall du har garage i källaren får du inte några standardpoäng för detta.
  9. Har du bullriga vägar eller järnvägar i närheten kan du möjligen få sänkt taxeringsvärde för buller. Men bara om det inte redan gjorts en justering i ditt område.
  10. Om du har en svårutnyttjad tomt kan du få sänkt taxeringsvärde. Då ska du exempelvis ha en del som är ett kärr eller en bergsklippa etc som inte går att utnyttja ordentligt.

Kanske finns det nåt tips här som kan passa dig och ditt hus. Det som sagt bli aningen svårt att hinna få in dessa ändringar i årets fastighetstaxering men det är tips som är värda att kolla upp då man kan spara en slant på att sänka sitt värde. Hoppas du har fått in alla papper i tid nu bara.