Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Reporäntan fortfarande på 0 procent

Den 12 februari hölls ytterligare ett penningpolitiskt möte med avsikt att bestämma reporäntan framöver. Förra gången, i slutet på förra året, höjdes den med 0,25 procentenheter och hamnade därmed på noll för första gången på riktigt länge. Nu har Riksbanken bestämt att behålla räntan på samma nivå.

När räntan höjdes i december 2019 så var det ett aningen osäkert läge. Det var nämligen olika saker som pekade på att det vore bättre att låta den vara kvar på minus, t ex aningen sviktande inflation och en del osäkerhet i omvärlden. 

Reporäntan stannar på 0 procent

Men Riksbanken ville ha den här höjningen och flaggade för den i god tid innan. De sa dock i samband med höjningen (och visade via sin ränteprognos) att det var troligt att räntan skulle ligga kvar på nollan längre framöver, när den här höjningen väl var gjord. Det skulle alltså inte bli frågan om ytterligare höjningar på ett bra tag.

Det är alltså inte direkt oväntat att de inte höjer räntan något nu i februari. Det skulle mycket till för att en sådan höjning skulle ha inträffat. Det hade varit klart troligare att de hade varit tvungna att sänka räntan till minus igen. Det finns fortfarande faktorer som indikerar att det kan behövas lite stimulans av vår ekonomi och yttre faktorer som Coronavirus, USA:s handelskrig med Kina (som inte är löst ännu) och en del annat spelar så klart in.

Riksbanken är dock nöjda med att ligga på nollan och deras prognos visar att de inte tänker sig vare sig höja eller sänka räntan de närmaste åren. Om inget tokigt händer med inflationen eller landets ekonomi så kommer räntan att vara kvar på nollan under hela året och även 2021 och 2022. Prognosen visar på en första liten höjning i början av 2023, vilket givetvis i dagsläget är osäker eftersom det är så många år tills dess.

Faktorer kan spela in

Eftersom det hela rör sig om en prognos så finns det alltid en öppning för att något ändras framöver. Det går inte riktigt att sia om vad som ska hända flera år in i framtiden. Det kan dyka upp nationella eller internationella problem som tvingar Riksbanken att sänka räntan eller så kan det hända något som får dem att höja tidigare än beräknat.

Just nu har vi t ex Coronaviruset som givetvis har en viss inverkan på marknader runt om i världen och hämmar ekonomin aningen. Vi vet inte i dagsläget vilken omfattning viruset kan få och därför är det svårt att räkna in det i dagens prognoser. Det kan även hända andra oväntade saker som påverkar läget i framtiden.

Jag skulle tro att det är troligare med en sänkning än en höjning i sådana fall, eftersom oväntade saker borde vara dåliga saker klart oftare än bra saker. Det skulle innebära att det är ganska troligt att vi behåller en riktigt låg ränta i många år framöver och därför finns det inte direkt några stora behov att binda räntan på bolånet eller något sådant.

Det lönar sig fortfarande att ha rörlig ränta, men många banker har i och för sig satt väldigt låga räntor för bundna lån, så det är inte heller direkt dyrt att binda lånet om man tror att det är viktigt. Det är något man kan överväga om man vet att man inte vill byta bank eller sälja bostaden under bindningstiden.

Oavsett så är räntorna låga i många år framåt så tänk på detta och utnyttja det så gott det går. Det är läge att amortera på lånen eller att spara extra pengar till din räntebuffert så att du har pengar redo när räntorna tids nog går upp. 

Även om räntorna är låga och man i princip enbart har varit med om låga räntor så ska man veta att de kommer gå upp någon gång i framtiden och då blir månadskostnaden för bolånet direkt klart högre. Då är det viktigt att man har marginaler i sin ekonomi och har sparat pengar så att man är redo för tuffare tider.