Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

När är det läge att sälja / köpa bostad?

Som du kanske har märkt är bostadsmarknaden lite svajig just nu. Ena stunden varnar man för att det går dåligt och det finns många nyproducerade lägenheter ute men färre köpare och andra stunden rapporteras att bostadspriserna och försäljningen är uppåt. Sanningen är att det inte är bästa läget på bostadsmarknaden och det gör att man kanske frågar sig när det egentligen är bra läge att köpa respektive sälja sin bostad.

Hur ska man veta när man ska köpa / sälja sin bostad?

Om du funderar på att sälja din bostad men inte måste sälja den just nu så har du valet att själv avgöra när läget är som bäst. Det funkar givetvis bara om det inte finns förutsättningar som gör att du inte har ett val. Men för ganska många kan det handla om en vilja att flytta, t ex från lägenhet till hus (eller tvärtom) alternativt till ny stad eller ny stadsdel osv, utan att man måste göra det just precis nu.

När man har friheten att själv välja så börjar man troligen också fundera på när man ska sälja. Då kanske man även i förlängningen funderar på när det är som bäst att sälja, vilka faktorer man ska väga in osv. Detta är intressant och vi ska komma med lite tips och tankar i ämnet.

Befintlig bostad påverkar timingen

Är du intresserad av att köpa bostad men inte äger någon som du också ska sälja samtidigt så har du mycket större flexibilitet. I detta fall behöver du bara oroa dig för hur marknaden påverkar priset du köper för. Då är det givetvis bäst att köpa bostaden när priserna har gått ner. Titta både på bostadsmarknaden och på den tid på året då priserna är lägre.

Det är då mest frågan om att vänta och köpa när priserna är låga. Det kräver givetvis att man har tålamod och tid att vänta. Ganska länge har priserna på bostäder varit riktigt höga och det har varit högt tryck på marknaden. Det har så klart varit fint för dem som säljer men alla som köper har också fått betala rejält.

Det har börjat mattas av en del men är fortfarande dyrt. Speciellt med nyproduktion. Därför är det en bra idé att avvakta en tid om man funderar på att köpa. Detta framför allt om man inte också ska sälja, för då påverkar så klart även försäljningspriset negativt.

Om du både ska köpa och sälja samtidigt

Problemet när man både ska köpa och sälja på samma gång är att man egentligen vill köpa när marknaden är i botten och priserna låga, samtidigt som man vill sälja sin befintliga bostad när priserna är som högst.

Det är ju inte så konstigt. Man vill få ut så mycket som möjligt när man säljer men även köpa till ett så bra och prisvärt pris som möjligt. Men i de allra flesta fall måste man köpa och sälja i samma veva, för att ha någonstans att bo. Detta gör att man inte har så mycket att välja på.

Om du har möjlighet att sälja din bostad men inte behöver köpa en ny direkt så kan du utnyttja detta för att tjäna och spara pengar. Då väntar du tills marknaden är het och säljer till ett högt pris. Du kan efter det vänta ut marknaden och avvakta tills priserna går ner och köpa billigt. Detta är givetvis svårt för de flesta eftersom man brukar sälja och köpa mer eller mindre samtidigt, men för vissa kan det ju vara en möjlighet.

Tyvärr kan ett dåligt utbud av bostäder göra att folk låter bli att lägga ut sina egna bostäder till försäljning. Även om det kan vara ett bra läge att sälja just när det är dåligt utbud rent allmänt så kan folk också bli nervösa och tänka att det blir svårt för dem att hitta något att köpa. Därför väljer de helt enkelt att avvakta med att sälja tills dess att det finns mer att köpa. Av det skälet kan det alltså bli ännu lite sämre just under de dåliga perioderna.

När på året ska man köpa och sälja?

Detta kan vara lite lurigt. Speciellt om man både ska köpa och sälja bostad i samma svep. Det viktigaste när man ska sälja sin bostad, för att få ett högt pris på den, är att det är stor efterfrågan och litet utbud. Om det är få bostäder ute till försäljning så samlas fler köpare på samma visningar (och då förhoppningsvis på din visning). Då kommer fler vilja ha samma objekt och kriga på budgivningarna.

När man köper vill man därför ha tvärtom. Det blir som bäst att köpa när det finns som flest objekt ute. Då sprids folk ut på fler bostäder och det är inte lika många som är intresserade av varje. Då går inte heller priserna upp lika mycket och det blir färre och mindre tuffa budgivningsrace.

Rent allmänt verkar det som att det är en jämnare fördelning under hela året nu för tiden, jämfört med förr. Då var det absolut mest ute på antingen våren (april-maj) eller efter sommaren (september-oktober). Det är troligen fortfarande ett större utbud under dessa perioder, men det är inte lika stora skillnader.

Att sälja sin bostad på sommaren kan vara bra men det är lite dubbelsidigt. Det är klart färre bostäder ute och då kan det som sagt göra att fler samlas till varje objekt och då stiger priserna. Samtidigt är det också färre köpare som letar på sommaren då de gör annat, har semester, reser och slappar.

Tidigt på våren, efter julledigheten och likaså på tidig höst efter sommarledigheten sägs vara bra tidpunkter att sälja just eftersom det finns många spekulanter. Folk har hunnit fundera på bostadsköp under lediga perioderna och är redo att göra slag i saken. Dock kan som sagt detta vägas ner en del av att det är många bostäder ute till försäljning.

Specifika bostäder funkar bättre vid specifika tidpunkter. Små lägenheter i studentstäder säljer som smör i slutet av sommaren och runt terminsstart då många studenter letar bostäder. Ska man sälja sin etta så är detta ett riktigt bra läge. Av samma skäl är det sämre att försöka sälja precis innan sommaren då studenterna är klara med studierna och vill flytta vidare. Då vill de också sälja sina lägenheter och utbudet blir klart större.

Ofta bättre sälja hus med fint läge / tomt när vädret är fint

Har du en fin och härlig tomt eller ett vackert läge i naturen (t ex med sjö eller hav i närheten osv) så gör sig dessa klart bättre i varmare och finare väder. Bilder på dessa saker i regn, rusk och kyla är inte alls samma sak som fina bilder från en solig sommardag. Därför bör man sälja vid en passande tidpunkt. Det går givetvis att ta bilder på sommaren och sälja på vintern, men det är ju en stor fördel om naturen visar upp sig från sin bästa sida även på visningarna.

För mer tips om hur man bäst säljer sin bostad och vad man ska tänka på kan du läsa andra bra artiklar. Så här säljer du ditt hus eller lägenhet - ta reda på det du behöver veta om renovering inför försäljning, mäklare, bostadsannonser, fotografering, visningar etc.

Vilken tid på året ska man inte sälja sin bostad?

Det man ska undvika är att ha visningar på dagar då folk inte är intresserade av att gå på sådana. Undvik högtider, t ex midsommar, julen osv. Då lär du få dålig uppslutning. Man vill givetvis även undvika perioder då folk rent allmänt inte har tid eller ork att ta tag i ett bostadsköp.

Maj ska vara den månad då Hemnet har flest besökare och många bostäder kommer också ut i maj, t ex för att det är en fin månad och går normalt att ta bra bilder med lite fint väder osv. Dock säger vissa att det inte är bästa månaden att sälja. Många har mycket att göra i maj och om det finns ett stort utbud av bostäder så blir det mindre intresse och färre intressenter per bostad, vilket påverkar priset negativt.

Det finns perioder då många bostäder kommer ut, t ex inför sommaren och precis efter sommaren. Givetvis finns det skäl till att många vill sälja då - det är säkerligen många som vill köpa under dessa perioder. Dock måste man väga fördelar och nackdelar och tänka till en gång extra.

Det kan vara en bra idé att sälja bostaden lite tidigare på året. Om man lägger ut sin annons direkt efter julen och den värsta vintern, t ex i början på mars, så kanske man kan få det bästa av båda världar. Då kan ganska många börja leta bostad samtidigt som den stora ruschen av objekt ut på marknaden inte har börjat ännu. Speciellt bra blir det om våren kommit tidigt och det är fint väder (iaf om man ska sälja ett hus med trädgård osv).