Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Mäklarfusk gör bostadsköpet mer osäkert

Nyligen avslöjade Aftonbladet att det förekommer en del fusk bland mäklare som i princip går ut på att de hittar på falska bud för att trissa upp budgivningen och öka det slutliga priset på en bostad. Det kan hända att sådana fejkade bud används för att ge nytt liv åt en budgivning som börjat stanna av eller för att helt enkelt försöka klämma ut några fler kronor ur de som är mest intresserade.

Som det verkar skulle detta kunna vara ett ganska vanligt förekommande bland mäklare. Den mäklare som Aftonbladet har som källa säger att det troligen är väldigt vanligt och att kanske varannan mäklare gör eller har gjort något som kan räknas som fusk.

Trots att ett sådant fusk skulle kunna vara väldigt utbrett (att jag fortsätter att skriva "skulle kunna" är för att det inte finns några direkta bevis för att det är så) verkar det inte vara allt för många mäklare som blir anmälda och får varningar. Skälet till detta är väl troligen i första hand för att det är enormt svårt att avslöja att det har skett några oegentligheter under en budgivning.

Trots detta har det ändå skett en ganska stor ökning i antalet varningar det senaste året. I början av 2000-talet låg siffran på runt 40 om året men förra året var det istället över 80 mäklare som blivit varnade eller "erinrats". Om det beror på att bostadsmarknaden är så pass het just nu eller ifall det snarare beror på en allmän uppgång är svårt att säga just nu.

Vanligen verkar det som att man fejkar bud genom att låta vänner "bjuda" på en bostad. Det är ingen fara att lägga ett bud eftersom man ändå inte är bunden till ett köp eller liknande förrän man har skrivit på köpavtalet. Det går alltså bra att lägga ett bud och sedan dra sig ur. Det går t ex att använda förklaringar så som att den som lagt ett bud inte fick sitt lånelöfte eller liknande.

Tråkigt att inte kunna lita på någon som har ett sådant viktigt jobb

Mäklarfusk kan kosta pengar vid bostadsköp

Att köpa en bostad är ett av de allra största ekonomiska transaktioner man kan göra som privatperson och troligen det som kan kosta mest pengar över tid. Bostäder är dyra, speciellt i dagsläget, och det innebär att man får lägga stora pengar vid köpet. Att betala några hundratusen kronor extra hit eller dit är givetvis inte direkt roligt och speciellt inte om det bara beror på att en mäklare vill lura till sig lite högre provision.

När man ska genomföra en affär som går på ett par miljoner, eller kanske klart mer än så beroende på bostad, så vill man ju inte gärna behöva oroa sig för att mäklaren ska försöka luras. I det läget vill man känna förtroende för den som förmedlar affären och känna att den personen gör sitt bästa och är ärlig.

När man ska köpa en bostad och är delaktig i budgivningen är det inte allt för lätt att kritiskt granska processen och hur mäklaren sköter sitt jobb. Man tvingas till viss del att lita på mäklaren och att det som hen säger är sant, att de bud som kommer in är korrekta och att allting flyter på som det ska. Man har inte allt för många verktyg för att värja sig mot fusk, vilket känns lite oroande och tråkigt.

Hur kan man då skydda sig mot fusk och problem vid bostadsköp?

De få saker som man kan göra är också bra att göra, så att man åtminstone minimerar risken att bli lurad. För det första kan man kolla upp mäklaren och se ifall denne har fått några varningar eller andra anmärkningar. Det är dock inte speciellt många som får sådana varje år, så det är långt ifrån säkert att du är skyddad från fusk bara för att mäklaren inte har någon varning.

Innan du börjar bjuda på en bostad bör du alltid kolla upp vad priserna ligger på i det område du vill köpa en bostad. Du kan då titta på liknande objekt och försöka få en prisbild så att du vet vad du rimligen borde betala för din nya bostad. På så vis kan du sätta ett tak för hur mycket du är villig att betala och sedan se till att inte gå över detta tak i en budgivning. Det kommer givetvis inte att skydda dig från fuskande mäklare men det gör åtminstone att du inte betalar alldeles för mycket för bostaden i fråga.

Du kan begära ut listan med bud och kolla upp alla bud som kommit in. Om man är noga kan man gå igenom varje bud och se så att allting ser ut att stå rätt till. Du kan även med fördel kolla upp säljaren av bostaden eftersom det är en viktig aspekt. Kontrollera så att denne inte har några skulder hos Kronofogden, då det skulle kunna innebära att säljaren inte har rätt att sälja bostaden, som kan komma att beslagtas av Kronofogden. Ifall ett dödsbo är säljare ska extra försiktighet iakttas så att dödsboet faktiskt är ägare av bostaden och att alla som är delägare av dödsboet är med på att försäljningen genomförs.

Ifall du känner dig tveksam till mäklaren eller känner att något är konstigt med budgivningen kan du alltid välja att hoppa av och att leta efter en annan bostad istället. Det är som sagt inte helt lätt att hitta bevis för felaktigheter så det är givetvis enklast att helt enkelt undvika sådant som känns fel. Alternativet är givetvis att försöka undersöka ifall allting står rätt till men det kräver troligen både tid och engagemang och risken är att det inte leder någonstans.

Kraven för att fälla någon när det gäller sånt här är högt ställda och det är väldigt svårt att bevisa att någon har fuskat. En fastighetsmäklarjurist säger exempelvis att det oftast inte går att sätta dig någon eftersom buden inte är bindande och att det är så pass lätt att fejka ett bud med hjälp av en vän. Hans förslag är att man inför regler om att bud är bindande i åtminstone en eller två dagar.

Följ oss på Facebook