Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Mät din elförbrukning och minska kostnaderna

Under en tid har EON gjort ett experiment som går ut på att låta 10 000 kunder mäta hur mycket el de gör av med genom att använda en mätdosa som visar deras elförbrukning i realtid. Det går alltså att se precis hur mycket el man gör av med hela tiden och på så vis är tanken att man ska bli mer medveten och lära sig spara in på elen. Det verkar ha fungerat ganska bra.

Under ungefär fyra månader har 10 000 hushåll använt en mätdosa för att kunna se exakt hur mycket el som används i realtid. Experimentet ska fortsätta till februari 2013 men redan nu kan man se ganska bra resultat. I genomsnitt har hushållen minskat sin elförbrukning med ca 17 procent. Detta innebär i genomsnitt en besparing på ca 3000 kr / år ifall man har en villa med eluppvärmning. EON hade som mål att få en minskning på 10 procent och dessa förhoppningar har alltså överstigits ganska mycket.

Tanken med det här experimentet har varit att göra folk mer medvetna om hur mycket el de gör av med och vad som drar el. På det här sättet får man reda på vad som drar allra mest el och kan även hitta oväntade el-bovar som man kanske inte trodde drog så mycket. Genom att ha bra koll på vad som drar el kan hushållen själva dra ner på sin elförbrukning och spara pengar.

Hitta el-bovarna som drar onödigt mycket el

Det finns en del saker man kan titta på för att spara in en slant på elen. Hushållen som deltagit i experimentet har insett vad som drar mycket el. Sådant som drar el i onödan är exempelvis att ha sin hemelektronik på standby. Genom att stänga av apparaterna helt kan man spara en hel del under ett år. Likadant är det med t ex lampor som står på när det inte behövs.

Det går även att spara in pengar genom att medvetet undvika att använda saker som drar mycket el. T ex verkar torktumlaren vara en el-bov som kanske var lite oväntad. Genom att använda den mindre och t ex hänga tvätten på tork istället går det att spara en del. Likadant kan det vara med andra saker också. Mätdosan har gjort att folk uppmärksammat vilka prylar som drar mycket el och då kunnat använda dem lite mindre.

Tankar om EON:s experiment

Initiativet är självklart inte så dumt. Det är bra att man försöker göra konsumenterna mer medvetna om vad som drar mycket el och ge dem chansen att på egen hand inse vad som behöver göras för att spara in pengar på elen.

Man kan se att det har sparats ganska mycket el (elförbrukningen sänktes med hela 17 % under de första fyra månaderna) men man ska ju då även tänka på att det ofta blir ett stort engagemang i början och efter hand minskar nog intresset en del. När man först får en mätdosa vill man säkerligen mäta allt möjligt och se hur elförbrukningen förändras men efter ett tag tappar man säkert intresset. Som en del av experimentet är man nog dessutom mer sugen på att försöka minska in elförbrukning är en vanlig Svensson.

Man kan alltså inte direkt räkna med att alla ska kunna spara in 17 - 20 procent på elen ifall varje kund fick en egen mätdosa men det är i vilket fall ett ganska intressant initiativ. Alla skulle åtminstone kunna mäta en del i början och hitta vilka saker i hushållet som slukar mest el. Det kan bli en aha-upplevelse för många. Att sedan gå från detta till att verkligen spara pengar är alltid ett lite svårare steg men det är nog klart lättare när man har svart på vitt hur mycket saker och ting kostar.