Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Hur hittar man rätt bostad?

Vi människor kan ibland vara lite konstiga då vi i vissa fall spenderar massor av tid och tankekraft på att avgöra om vi ska köpa en ny tv, cykel eller mobiltelefon (och vilken vi i så fall ska ha) men när vi ska köpa en bostad är det ibland så att vi inte lägger tillräckligt mycket tid och tanke bakom. Detta gäller speciellt utifrån hur dyrt det ju faktiskt är att köpa en ny bostad. Man bör alltid tänka igenom alla aspekter av ett husköp / lägenhetsköp i förväg.

Den verkliga kostnaden för bostaden

Lånet (med ränta och amortering - även om amorteringen ju är en investering så är det pengar som du måste betala varje månad) är en väldigt stor del av den månatliga kostnaden för en bostad. Det är dock långt ifrån den enda utgifter man har när man äger en bostad. När du funderar på ifall ni har råd med månadskostnaden för en eventuell ny bostad, med avbetalning på lån och allt sådant ska du inte bara räkna kostnaden för lånet utan alla kostnader som hör till en normal bostad.

Ytterligare kostnader är t ex allmänt underhåll (ca 1 – 2 % av köpkostnaden varje år), uppvärmning, försäkring, el, telefon, vatten o avlopp, sopor, sotning m.m kommer också att läggas till ovanpå betalningar på lånet. Sammantaget blir alla dessa kostnader ganska mycket pengar varje månad och det gäller att ha råd med alla, annars kanske man har valt en för dyr bostad eller valt för kort amorteringstid på sitt lån. Ett litet grundtips kan vara att alla kostnader som hör till bostaden inte ska vara mer än ca 30 % lönen. Då har du pengar över till annat så som mat och övriga räkningar plus sparande osv.

En viktig aspekt av att ha råd med sin bostad är givetvis att ha bra koll på bolån. Just nu är boräntorna väldigt låga, så det är billigt att ha ett bolån, men det håller inte i sig i all evighet. Med tiden kommer reporäntan att höjas och boräntorna kommer att bli högre. Man ska tänka på att man behöver ha råd med en ränta på kanske 5 procent eller mer, inte bara att man ska klara av 2 procent som det är nu. Fundera över din ekonomi ordentligt så att du vet var din smärtgräns går.

Besök bostaden flera gånger

När du tittar på en bostad kanske du älskar den direkt och vill köpa omgående. Men du bör besöka huset flera gånger innan du bestämmer dig och besöken ska gärna vara vid olika tider på dygnet. Genom att se huset vid flera olika tidpunkter får du en bättre uppfattning om hur det verkligen känns att bo där. Kanske upptäcker du att området inte alls känns speciellt trevligt på kvällen och då kan du ju fundera på om det är värt att bo där eller ej. Kanske bostaden är jätteljus och trevlig på dagen men på kvällen känns det instängt och tråkigt.

Sen behöver det inte var något negativt som du upptäcker utan ett hus kan även överraska dig. Säg att första visningen var under en tråkig regnig dag och nästa besök är under en solig och trevlig dag. Den där regniga dagen riskerar allt att verka tråkigare än vad det i själva verket är, och då riskerar du att tycka sämre om huset än vad du egentligen borde.

Det kan till och med vara så att du tittar på två hus samtidigt och gillar ett av dem bättre just eftersom du besökte det när det var soligt och det andra när det var mörkt och regnigt. Du kanske får en bättre uppfattning av det huset du besökte under en fin dag trots att det andra huset egentligen hade varit bättre för dig och hade känts bättre om du hade besökt det vid rätt tillfälle. Ljus, väder och sådana saker kan påverka ganska mycket. Även ditt eget humör och andra omständigheter kan spela in - så försök att titta på en bostad flera gånger och vid olika typer av väder och tider på dygnet.

Granska bostaden riktigt noga

Ska du lägga ut en massa pengar på en bostad och har tänkt att bo där i många år framöver gäller det att göra jobbet ordentligt innan man genomför köpet. När du besöker huset, lägenheten eller vad det nu är du ska köpa så kolla allt som finns att kolla och genomför en utförlig undersökning. Det är inte så roligt att få en tråkig överraskning senare, när man väl står som ägare, och inse att det finns saker som måste fixas som man inte hade räknat med.

Du ska alltså öppna varje skåp, testa varje kran, noga gå igenom alla rum från källare till vind, känna på tapeter, vägguttag, kolla golv och fönster, undersöka badrum osv. När du är klar inne gäller det att inte heller glömma bort utsidan av huset och trädgården. Måste du göra något åt stuprören, fasaden eller skorstenen t ex? Är trädgården fin och välskött? Allting som inte är som det ska är sådant du måste lägga pengar och tid på att fixa vid ett senare tillfälle ifall du väljer att köpa bostaden.

Detta är alltså den undersökning som du själv ska göra men det är inte allt - en grundlig besiktning av kunnig person ska självklart också utföras. Detta för att hitta sådana fel som inte vem som helst kan se, t ex problem med el, vatten eller ventilation, läckor / vattenskador, gammalt eller dåligt virke och en hel del andra saker. En sådan besiktining ska alltid utföras. Säljaren gör ofta en sådan men man kan med fördel anlita någon för att göra en egen eftersom det är köparens ansvar att kontrollera bostaden innan köpet. En sån här besiktning görs ofta efter att man fått klartecken att man är den som får köpa bostaden, men innan man genomför köpet.

Rätt område att bo i

Bostaden i sig är givetvis väldigt viktig men det är inte allt man ska fundera på inför ett eventuellt köp utan man bör även räkna in området där bostaden ligger. Hur det ser ut runt omkring där man bor är ju så klart en viktig faktor som kan spela in på väldigt många olika sätt. För det första får man fråga sig ifall det är ett bra område rent allmänt och ett område som man känner sig nöjd och trygg med. Är det ett område som man har koll på sedan tidigare eller vet man väldigt lite om det? Ifall man inte vet så mycket sedan tidigare är det bra att kolla upp närmare vad som finns och lite sådant.

Vilka typer av "tillgångar" som finns i närområdet kan också spela en markant roll när man tar sitt beslut. En ofta viktig fråga för de som köper lägenhet är hur det ser ut med parkering. Finns det ett parkeringsgarage eller någon typ av tillhörande parkeringsplats till just min lägenhet? Om inte, kommer det att vara svårt att hitta en bra parkeringsplats som ligger hyfsat nära sin byggnad? Sen är det ju givetvis också frågor om ifall det finns någon mataffär inom bra avstånd från bostaden, ifall det finns bra transportmöjligheter så som buss eller tunnelbanestation hyfsat nära osv.

Ifall du tänker dig att bo i ditt hus / lägenhet länge framöver ska du försöka att tänka på längre sikt och se på den större bilden. Har du små barn eller tänkt att skaffa vill du kanske t ex inte ha allt för många stora vägar i närheten. Med barn är det också smidigt ifall det finns någon lekplats (eller grönområden så som en park) i närheten. Skola är också viktigt och en sådan i närheten är ju positivt. Ifall du själv gillar att göra något speciellt är det ju bra ifall det finns möjligheter att göra det i närområden. Gillar du att ge dig ut och springa så är det bra med natur eller ett elljusspår nära, gillar du att äta så kanske ett par trevliga restauranger är pricken över i.

Ta en promenad i området runt bostaden för att skaffa dig en känsla för hur det rent allmänt känns. Kolla upp vad som finns runt omkring och hur långt det är till alla de saker som du räknar med att du har nytta av i din vardag framöver, och även om det är smidigt att ta dig dit. Ju mer info du har inför ditt köp ju lättare blir det att bestämma ifall det är rätt val för dig eller ej.

Plus och minus / Fördelar och nackdelar

När du börjar fundera på att köpa en bostad så sätter du medvetet eller omedvetet upp en lista på saker som ska finnas i ditt eget huvud. Det kan vara hur många sovrum, badrum, garderober osv som ska finnas, hur stor trädgården ska vara, vilket området bostaden ska ligga i osv. Vårt tips är att skriva ner alla de punkter du realistiskt anser att bostaden ska ha istället för att bara ha det i huvudet.

Då får du någonting konkret istället för bara en abstrakt och luddig tanke. Du går från att ha lite idéer om vad du är ute efter till att få en slags checklista med saker som är viktiga för dig, som du sedan kan använda för att mäta hur bra en viss bostad är jämfört med en annan. Det är riktigt bra vapen för att kunna navigera bostadsdjungeln och till slut hitta din drömbostad.

När du har skrivit ner en lista, t ex på ett papper eller i datorn / mobilen så går du helt enkelt igenom dessa punkter och kryssar i antingen ja eller nej för de bostäderna du tittar på. Finns det kvällssol i trädgården? Check! Är köket modernt? Check! Får det plats två bilar på garageuppfarten? Tyvärr inte! Och så kör du vidare med alla de saker som du tycker är viktigt.

För något man ska vara klar med är att allting väldigt sällan är perfekt. Det finns alltid några saker som man saknar eller som inte är helt hundra, men man får bestämma sig för vad man tycker är viktigast och låta de tunga sakerna väga ner de saker som kanske egentligen inte spelar lika mycket roll - som ifall det finns en bastu i huset eller ej. Har man massor av miljoner att spendera på sitt boende kanske man kan få igenom i princip alla sina krav men det är väldigt få av oss som har en sådan enorm valfrihet.

Du får räkna med att kompromissa ibland och en lista av detta slag kan hjälpa dig att jämföra olika bostäder. Med din checklista kan du titta på de olika bostäder du tittat på och räkna samman vilka av dem som har fått flest antal JA vs Nej och vilka som har fått JA på de viktigaste frågorna. Då blir det enklare att ta sitt beslut.

Ta det lugnt och avvakta vid behov

Det är väldigt varierande hur bostadsmarknaden ser ut på olika platser i landet. Hur ekonomin i stort ser ut påverkar också väldigt mycket. Är du i en situation där det är köparna som styr är det oftast positivt för dig då du kan ställa krav och pressa ner priset. Men om det istället finns massor av köpare till varje bostad kan priserna dra iväg och du har inte lika mycket utrymme att förhandla och ställa krav. Det gäller då även att inte dras med i budgivningen allt för mycket. Bestäm innan exakt vad du kan tänka dig att betala och håll dig till detta.

Ett bostadsköp är en "big deal" och inte något man ska förhasta sig med. Det är bättre att fundera en gång för mycket än att fundera en gång för lite. Det är spännande och roligt att köpa ett hus men man får inte låta den adrenalinkicken / nöjet med att köpa hus göra att man tar ett för hastigt beslut. Försök alltså att inte lägga buden för snabbt då detta ofta leder till överilade beslut. Ta dig tid och gå igenom vad du vill ha och hur väl bostaden uppfyller dina krav. Tänk igenom de ekonomiska aspekterna lite extra. Känn efter ordentligt och besluta sedan utifrån hjärta och hjärna, istället för utifrån kicken och spänningen med bostadsköp.

För dig som är ute efter att köpa ett hus och vill ha lite mer info finns vår stora avdelning om att Köpa hus. Där finner du info om allt från bolån till budgivning och att undersöka bostaden ordentligt.