Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Hantverkare höjer priser efter rotavdraget

Rotavdraget kom till för att ge hantverkare mer jobb och för att minska antalet svartjobb, men även för att ge lite billigare priser för kunderna. Man kan dra av hälften av kostnaden med rotavdraget och detta har också gett en bra ökning av renoveringar och liknande. Det har blivit billigare att hyra in hantverkare men samtidigt har hantverkarna passat på att utnyttja situationen och höjt sina priser.

Nu när hälften av kostnaden betalas av staten borde det ju vara väldigt bra läge för både hantverkare och kunder. Och rotavdraget har bidragit till mer jobb för hantverkare och att privatpersoner köper in mer tjänster, men trots att situationen borde vara mycket trevlig för alla parter finns det tydligen även möjlighet att utnyttja läget.

Efter en granskning av DN kan man konstatera att hantverkarna har höjt priserna på många ställen. Priserna kan vara hela 20% högre nu än innan rotavdraget kom. Så även om du som kund får 50% av kostnaden betald så blir det inte riktigt lika billigt som det skulle ha kunnat bli. Över lag verkar det dock inte som att priserna har gått upp jättemycket men det varierar självklart runt om i landet.

De höjda priserna sägs bero på tillgång och efterfrågan. Eftersom det blivit klart större efterfrågan på denna typ av tjänster har det även blivit läge att höja priserna en del. Folk betalar de nya högre priserna eftersom det ändå blir billigare nu än det hade blivit utan avdraget plus att man ju inte alltid har så mycket val.

Jag kan se det hela ur både hantverkarens och kundens perspektiv i det här läget. Som kund tycker jag att det är dåligt att man höjer priserna efter att rotavdraget kom. Tanken med avdraget var till stor del att ge hantverkare mer jobb och där kan man tycka att de borde vara tacksamma - för mer jobb har de definitivt fått - men istället blir de lite giriga.

Samtidigt är det logiskt att priserna faktiskt går uppåt när efterfrågan ökar samtidigt som tillgängligheten inte ökar i samma takt. Har en hantverkare fem olika jobb att välja mellan under en viss period väljer han det jobb som betalar bäst. Det är logiskt. Efterfrågan gör att priserna går upp helt enkelt. Sen kan man tycka vad man vill om att det är på det viset.