Finansinspektionen vill ha mer åtgärder för att minska skulderna
- Kategori: Bostad
- Publicerat den 17 november 2013
2010 satte FI ett så kallat skuldtak för bolån där man inte fick ha högre belåningsgrad än 85 %. Detta fick de hushåll med störst skulder att börja betala på sina bolån och det har även gjort att det finns färre hushåll som är kraftigt belånade. Dock tycker de fortfarande att vi svenskar har lite väl höga skulder så fler åtgärder kan komma.
Även om FI bedömer att svenska banker är ganska stabila så vill man inte riskera att det blir problem i framtiden. Svenskarna har fortfarande lite för hög skuldsättning och detta gäller framför allt för bolån. De åtgärder som hittills satts in är skuldtaget där man inte får ha större bottenlån än 85 % och dessutom en stark rekommendation att amortera på sitt lån.
FI säger därför att det kan tänkas att det kommer ytterligare åtgärder för att få folk att minska sina skulder och då framför allt bolån. Detta kan vara i form av ett sänkt bolånetak eller att kraven på att man amorterar på sitt bolån går från att vara rekommendationer (som det är nu) till att vara tvingande.
Vi svenskar har fortfarande ganska hög belåning och även om det inte är någon akut risk för att det ska bli problem så vill man alltså inte riskera någonting. Genom ytterligare åtgärder av detta slag vill man säkra framtiden så att bankerna inte råkar illa ut.
Även om bankerna är stabila så lånar de in väldigt mycket pengar från utlandet. Upplåningen ligger på ca 2000 miljarder årligen, vilket motsvarar ca 50 % av Sveriges BNP. Det gör enligt FI att bankerna är ganska sårbara ifall det skulle dyka upp finansiella problem.
Ekonomiska problem i Europa tillsammans med någon typ av bostadskrasch skulle kunna rubba även de mest stabila bankerna och leda till en segdragen lågkonjunktur. Detta är givetvis sådant vill vill undvika och därför har FI börjar titta på lösningar för att bankerna inte ska sitta i den här typen av position.