Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Dyrt att säga upp bundet lån

Ifall man har valt att binda sitt bolån och sedan av något skäl skulle vilja lösa lånet kostar detta en extra slant. Det är den så kallade ränteskillnadsersättningen som kostar och gör det relativt dyrt att lösa ett bundet bolån. Att det är så osmidigt att lösa lån gör att de flesta väljer rörlig ränta istället.

Rörlig ränta på bolånet har historiskt visat sig vara ganska bra men nackdelen med att så många väljer rörlig ränta är att det skapar en större osäkerhet ekonomiskt i samhället. Eftersom världens ekonomi och därför även Sveriges ekonomi är så turbulent och osäker vet man inte riktigt vad som kommer i framtiden. Detta gör att det alltid finns en viss risk för höga räntor framöver. När så många har rörlig ränta blir det klart sämre säkerhet och om räntan går upp innebär det att folk spenderar mindre.

Ränteskillnadsersättning är ett sätt för bankerna som erbjuder bolån att få ersättning för eventuella kostnader de har i och med att man vill lösa sitt bolån. Kostnaderna uppstår då banken själva lånat upp pengarna till en viss ränta och sedan tvingas till ändringar. Systemet innebär att det inte är helt smidigt att lösa bundna bolån och att det kostar en slant. Det är tyvärr så pass dyrt att det kanske påverkar folk att hellre välja rörliga lån även när de hellre hade valt bundet.

Bostadsminister Stefan Attefall kallar ränteskillnadsersättningen för en straffavgift och tycker att dem är missgynnsamma för kunderna. Som det är just nu kan en person aldrig tjäna pengar på att lösa sitt bolån även om det skulle vara så att räntan har gått åt rätt håll. Ränteskillnadsersättningen kanske då är mer eller mindre obefintlig men det skulle vara mer rättvist om det inte bara var bankerna som tjänade på det hela, utan att det även fanns en möjlighet som låntagare att kassera in pengar om läget är rätt.

Han säger även att de ska titta mer på detta framöver och se om det finns något bättre lösning. Han tycker också att det är intressant att det är klart smidigare att lösa bolån i andra länder, så som Danmark eller Tyskland. Kanske har vi något att lära från våra grannländer.

Följ oss på Facebook