Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Det byggs mycket bostäder i Sverige, men byggs det smart?

Det byggs riktigt mycket nya bostäder i Sverige just nu. Det byggs både i stora och små orter och prognosen säger att över 70 000 nya bostäder kommer påbörjas i år. Det var nästan lika många förra året. Men frågan är om man har en bra plan för byggandet? Blir det för mycket och fel typer av bostäder, eller på fel plats?

Det byggs riktigt mycket nya bostäder i Sverige just nu. Det byggs både i stora och små orter och prognosen säger att över 70 000 nya bostäder kommer påbörjas i år. Det var nästan lika många förra året. Men frågan är om man har en bra plan för byggandet? Blir det för mycket och fel typer av bostäder, eller på fel plats?

Att det är svårt att hitta en bostad vet nog många. Speciellt de som har letat ny bostad nyligen. Det är svårt att hitta alla typer av bostäder – villor, bostadsrätter och hyresrätter. Samtidigt byggs det också mycket nytt just nu, speciellt bostadsrätter. Tittar jag bara på min hemstad så byggs det överallt och det har dykt upp fler nya byggnader de senaste åren än på riktigt länge tidigare.

Det är trevligt, men samtidigt kan man fråga sig om det hela görs på rätt sätt. Det är bra att det kommer nya bostäder och att man jobbar på att möta efterfrågan, men man kan ändå undra om det är helt genomtänkt eller om det är på väg att bli lite av en okontrollerad explosion.

Det är lätt att bli för ivrig

Många nya bostäder i Sverige

Precis som oss vanliga människor verkar byggfolket bli väldigt ivriga med att bygga när det är rätt ekonomiskt klimat. De senaste åren har det varit lite av en bostadsbubbla och bostadsmarkanden har varit stekhet och det gör givetvis att det är stor efterfrågan på bostäder och då vill man gärna också kapitalisera på detta och bygga.

Problemet är att de som bygger nya bostäder verkar vilja vänta tills det redan finns ett starkt behov av nya bostäder och bästa möjliga ekonomiska förutsättningar. Vilket i sin tur gör att de många gånger börjar bygga för sent. Istället för att börja planera i god tid och börja bygga innan behovet är som störst – och på så vis hitta en bra balans mellan utbud och efterfrågan – så väntar de till allra sista stund.

Sen byggs det i mängder på alla håll och kanter, runt om i landet, och vi får en stor mängd nya bostäder på samma gång. Problemet är att det då redan har hunnit vara bostadsbrist i några år innan den nya stora satsningen är klar, plus att risken är att man överproducerar bostäder.

Det var inte så jättelänge sedan som man stod med för många bostäder och hade svårt att göra något med dem. Under 90-talet var det lite samma sak och efter några år där hade vi helt enkelt för många bostäder. Detta ledde till att man mer eller mindre gav bort (sålde billigt iaf) lägenheter. I vissa fall var man till och med tvungna att riva en del bara för att de inte kom till användning.

Det vore ju tråkigt om det blev ett liknande scenario igen. Man vill ju att folk ska lära sig av historien och sina misstag för att göra det bättre nästa gång. Om man hade lärt sig av misstagen så kanske man hade kunnat planera byggandet bättre istället för att smälla upp alla bostäder på en och samma gång, bara för att bostadsmarknaden råkar vara het.

Byggs rätt typer av bostäder?

Ett annat problem jag kan se är att man bygger fel typ av bostäder i ganska stor utsträckning. Där jag bor byggs det väldigt mycket bostadsrätter, vilket givetvis är trevligt men det behövs andra typer av bostäder också.

Det finns ett stort behov av hyresrätter och billigare bostäder. Den som vill ha en hyresrätt får stå i bostadskö i många år för att ha en chans att få en vettig lägenhet. Det borde satsas klart mer på just hyreslägenheter så att de som inte vill eller kan köpa har ett alternativ.

De bostadsrätter som produceras just nu är inte heller passande för de med lite mindre ekonomiska tillgångar då det huvudsakligen verkar vara dyra lägenheter. När prislappen hamnar på 2 miljoner och uppåt så blir det ganska begränsat vilka som har råd att köpa dem.

Speciellt gäller detta nu när det kommer fler och fler åtgärder för att begränsa svenskarnas belåning, så som amorteringskrav och skuldkvotstak. Det blir tuffare och tuffare regler för den som vill låna och det innebär att man måste köpa bostäder som kostar mindre – vilket rimmar ganska illa med att det huvudsakligen produceras dyrare och dyrare bostäder.

Frågan är alltså var bostäderna för de som inte har eller tjänar så mycket pengar är någonstans? Det verkar inte byggas så värst mycket sådana bostäder och det beror väl på att alla vill kunna casha in på bostadsbubblan medan chansen finns. Det tycker jag är tråkigt. Med lite bättre planering och bättre reglering hade man säkert kunnat producera lite lagom mycket bostäder över en lite längre tid, så att alla kunde hitta någonstans att bo.