Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bostadspriser kan falla rejält

Har vi en bostadsbubbla i Sverige? Det är en ganska het fråga just nu och det finns många som tror på lägre bostadspriser inom en ganska nära framtid. Pär Magnusson från Royal Bank of Scotland (RBS) har tittat lite närmare på detta och pratade med DI om riskerna för att priserna på bostäder kommer att falla.

Boräntorna är på väg upp och de har till och med ökat i snabbare takt än vad Riksbanken har höjt räntan. Det är dessutom ganska troligt att räntorna kommer att öka ännu mer på sikt och detta har ju självklart negativ inverkan på bostadspriserna. Det finns alltså en klar risk att priserna kommer att gå ner eftersom det är sämre läge att köpa en bostad just nu. När efterfrågan minskar så går även priserna ner.

Pär Magnusson som har koll på läget tror på ett prisfall på bostadsmarknaden. Han kan ju inte säga precis hur stort detta fall kommer att bli men han kan tänka sig att priserna kan gå ner 20 %. Han är själv inte sugen på att köpa en lägenhet i Stockholm just nu och när experterna tvekar så är det ju ett bra tecken på att man själv också borde vara försiktig.