Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Billigt att köpa bostad enligt ekonomer

Såg en artikel på SvD idag som hade rubriken “Ekonom: Har aldrig varit så billigt att köpa bostad”. Tyckte det kändes skumt / fel så ville titta lite närmare. Insåg att han bara pratade om att räntan är så låg, vilket jag vill säga är något helt annat än att det är billigt att köpa bostad.

Tittar du på bostadspriserna idag så kan man inte direkt tro att någon säger att det är billigt. Priserna har gått upp konstant under längre tid och nu på senare tid har det varit en viss rush i priserna dessutom.

Billigt att köpa hus trots höga bostadspriser?

Efter att rädslan för pandemin och de ekonomiska konsekvenserna av den börjat släppa så tog det fart på bostadsmarknaden och även om man kanske trodde att folk skulle vara lite försiktiga med sina pengar så var det snarare rusning efter en bostad. Gärna en villa och även sommarhus.

Mycket lågt ränteläge gör såklart hela tiden sitt för att få bostadspriserna att klättra och nu har det under en period också varit paus med amorteringskravet och det är många som har nappat på att köpa bostad när man slipper detta krav.

Bostäderna har alltså blivit dyrare och det pris man slutligen får betala när man köper är högt, men det som ekonomerna säger är att om man väljer att se till räntekostnaden per månad så är det istället ganska billigt att äga en bostad just nu. Boräntan hos banken är låg och för tillfället slipper man dessutom amorteringskravet.

Billigt att äga är inte samma sak som billigt att köpa

Jag säger inte emot att det är så, men jag skulle inte vilja säga att det är samma sak som att det är billigt att köpa bostad. Köpet handlar om försäljningspriset, vilket inte är lågt på dagens bostadsmarknad. Det kanske är ganska billigt att äga en bostad, med tanke på ränteläget, men att köpa är inte så billigt och det kan påverka köparen på många sätt.

Även om man ofta ser ett bostadsköp utifrån vad man kommer få betala i månadskostnad för att äga en viss bostad så är det inte riktigt så enkelt som att bara kolla på detta alltid. För det första är räntan inte huggen i sten utan kommer att förändras med tiden. Om man köper något som är på gränsen till att vara för dyrt nu / max vad ens ekonomi klarar, så kan det mycket väl bli tufft när räntan väl börjar gå upp.

Därför är det svårt att säga att det är billigt att köpa. Man kan säga att det är billigt att äga just nu eftersom räntan är låg men själva köpet är kopplat till köpeskillingen och det bolån man måste ta hänger med även om 4-5 år när ränteläget kan vara ett annat. Då får man man fortfarande räkna med att ha sin dyra bostad och sitt stora lån. Speciellt om man då inte har amorterat något på lånet.

Regler som gör det svårt med stora lån

Utöver detta finns det också olika regler som påverkar köpet. Det finns t ex ett bolånetak / skuldkvotstak som säger hur mycket man kan få låna som mest. Detta utifrån ens inkomster. Och det gör att man har en specifik gräns för hur dyr bostad man kan köpa. Även om man egentligen skulle klara av månadskostnaderna utan problem.

En sådan gräns påverkas givetvis av bostadspriserna. Det spelar ingen roll för dig om räntan är väldigt låg om du kan köpa en bostad för max 3,9 miljoner och alla bostäder som känns passande sedan kostar 4 miljoner och uppåt. Din maxgräns är där den är. Då är det som sagt mindre viktigt att räntan är lägsta på länge.

Snart kommer även amorteringskravet tillbaka och då kommer man tvingas amortera 2 procent på nya lån igen. Detta påverkas givetvis också av bostadens pris. Ju mer man måste låna ju mer att amortera. Även om det kanske ändå inte är en så farlig summa totalt så är det så klart ändå så att en bostadsmarknad där priserna börjar skena gör att det blir dyrare per månad.

Alla dessa saker påverkar givetvis inte alla på samma sätt. Det påverkar unga och de som inte har så höga inkomster. Det påverkar de som vill komma in på bostadsmarknaden för första gången och köpa första egna bostaden. Det påverkar de som har lite tightare ekonomi och som är väldigt känsliga för räntehöjningar etc.

Visst ska vi vara glada över att ränteläget just nu är väldigt lågt och att det verkar som att reporäntan kommer att ligga kvar runt nollan i tre år eller mer. Och att det inte blir så värst mycket att betala per månad när man har en låg boränta. Speciellt om man kan slippa att amortera på lånet.

Men det är fel enligt mig att säga att det är billigt att köpa bostad just nu. För bostadspriserna i sig är väldigt höga och många bostäder går upp en väldig massa från utgångspriserna. Det är inte direkt ovanligt billigt, som det låter när man läser artikelns rubrik i SvD. Man får bara en viss del av sanningen när man använder ekonomernas tolkning och den delen hjälper inte alla som vill äga en bostad.

Du kan läsa hela artikeln som jag läste här.