Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

20 tips inför visningen av ditt hus

Om det är dags för dig att sälja ditt hus så gäller det att du presenterar det på bästa möjliga sätt när det blir visning. Dina chanser att få ditt hus sålt eller att försäljningspriset blir högre kommer att öka om det ser bra ut när du visar det. Det finns pengar att tjäna på att fixa till huset så bra som möjligt inför visningen, varför vi här presenterar 20 fina tips som kan påverka vad potentialla köper tycker.

Det är väldigt lätt när man besöker ett hus att man tar till sig hur huset ser ut (både på insidan och utsidan) lite mer än vad man egentligen borde. Det kan leda till att folk ratar huset på grund av att det känns sämre än det egentligen är. Ofta får man en känsla för ett hus när man är där och den känslan ska givetvis gärna vara så bra som möjligt. En del saker kan man inte ändra på, så som var huset ligger och hur planlösningen är. Sådana saker som man KAN ändra på bör man fixa till så bra man kan, för att förbättra chansen att folk lämnar visningen med ett bra intryck.

Tips inför visning av bostad

Jag personligen hade t ex tur när jag köpte mitt hus då det inte var välstädat på något vis när jag var där och tittade. Detta är med stor sannolikhet en sak som kan ha skrämt bort andra intressenter utan att de egentligen vet varför de inte gillade huset. Det kan ha varit ett av skälen till att ingen annan bjöd på huset i fråga så att jag kunde få det till ett pris som var lägre än utgångspriset. Sen kan det givetvis även ha varit andra saker som spelat in, men vem vet vad som påverkar folk som går på visning.

Eftersom visningen är så pass viktig när man säljer ett hus ska vi därför här presentera en lista på olika saker som du kan tänka på inför din visning. Genom att lägga ner lite tid innan visningen kan du ofta få ut klart mer för bostaden jämfört med om du inte direkt bryr dig om att göra några förberedelser.

1. Ordentlig grundstädning

Som vi varit inne på redan är det här med städning väldigt viktigt. Det är själva grunden för att lyckas med sin visning. Det gäller heller att inte bara köra över med dammsugaren utan att verkligen städa ordentligt. Lyft alla mattor och dammsug under dem, torka av persiennerna, damma alla små hörnor osv. Ett välstädat hus ser trevligare ut och detta gör att besökarna enklare kan se sig själva bo där. Just det här med att de ska känna att de vill bo i bostaden är precis vad du försöker att uppnå.

2. Släng eller ge bort

Nästa steg är att få bort alla onödiga saker. Du vill inte att sakerna ska vara i vägen så att folk ska kunna se potentialen i huset och de olika rummen. Man vill givetvis inte att rummen ska vara belamrade med prylar. Ifall det ligger saker överallt ser det bara stökigt ut och folk har svårt att tänka sig hur det skulle kännas med deras egna saker där istället. Gör dig helt enkelt av med alla onödiga prylar. Försök skapa en hemtrevlig miljö utan att nödvändigtvis ha allt för mycket saker framme.

Sen måste du inte ge bort eller slänga sakerna bara för att de ska bort inför en visning. Sakerna som du verkligen vill ha i ditt nästa boende kan du förvara hos en vän eller släkting till dess att visningarna är över. Kan du visa upp öppna ytor blir det enklare för de som tittar att visualisera hur det skulle kunna se ut när de bor där. Allt ska dock inte plockas bort då en tom bostad heller inte är bra. Du bör som sagt försöka skapa ett hemtrevligt hus där du visar upp rummens bästa sidor på ett passande sätt. Ett sovrum bör t ex ha som minst en säng och så vidare.

3. Visa upp rummens funktion

I förra punkten tog vi upp det här med säng i ett sovrum och detta är en punkt som ligger lite åt det hållet. Det gäller att presentera de olika rummen på bästa sätt när det gäller funktion. Ett sovrum är t ex alltid bäst att ha inrett som ett sovrum vid en visning. Om du normalt använder det som ett kontor är det trots detta bättre att istället sätta in en säng. Detta för att sovrum säljer hus och en besökare som inte har behov av det där sovrummet har lättare att se det som ett kontor än vad någon har att se ett extra sovrum när det just nu är ett kontor.

Samma sätt gäller för alla andra rum i bostaden. Det gäller att komma in i tankesättet att det inte är hur du vill att en bostad ska se ut som är det viktiga utan vad de potentiella köparna skulle gilla. Du kanske älskar ditt vardagsrum med pingisbord i men troligen är inte andra lika förtjusta i det. Försök fundera på vad som är populärt, vad som folk i allmänhet kan tänkas vilja ha av ett hus och vad som ser snyggt ut och kör på den linjen. Du kan få tips i magasin om inredning eller på nätet osv.

4. Rengöring av dina vitvaror

Du kanske tycker att dina vitvaror är rena men risken är att de inte är riktigt så rena som du tror. Räkna med att en person som besöker din bostad även kommer att titta in i ugnen, diskmaskinen, kylskåp, frys osv. Se därför till att de verkligen är rena och fina då detta visar upp att du bryr dig om din bostad. En smutsig kyl leder lätt fram till tankar hos de som tittar om vad annat som också är smutsigt och ifall du har låtit bli att ta hand om andra viktiga saker i underhållet.

5. Gå igenom skafferi och kylskåp

Som sagt är vi ute efter att skapa utrymme och detta gäller även i de förrådsutrymmen där mat ska förvaras. Se till att det inte finns någon gammal mat liggande i dessa utrymmen då det helt enkelt inte ser bra ut. Ofta finns det sådant som ska eller kan slängas och då är det bättre att bara dumpa detta rakt av, då du får en plats som fräschare ut och det skapas fler lediga ytor.

Man kan säga att det även handlar om lite samma tema som allt annat - man vill att personen som kommer på visning ska kunna tänka sig hur det skulle vara ifall de bodde i ditt hus. Det kan även omfatta ditt skafferi. Om det är fullt av saker och är i oordning är det svårare att tänka hur det skulle se ut ifall det vore tomt eller om det vore fyllt med ens egna saker. Har du lite färre saker där kan du ge utrymme för fantasin. Helt tomt behöver det dock inte vara för man vill också ge intrycket av att det bor någon här och skapa känslan av hemtrevlighet. Den känslan förmedlas inte riktigt av helt kala hyllor.

6. Öppna och stäng alla dörrar

Tittar jag tillbaka till huset som jag själv köpte så fanns det där några dörrar som antingen gick igen först efter lite våld eller som inte gick att stänga alls. En dörr saknade t ex handtag. Visst var det ingen viktig dörr men fortfarande något som jag sedan fick fixa till. Knarrande dörrar är också en sak man gärna slipper.

Gå alltså igenom alla dörrar i ditt hus och se till att dessa fungerar precis så som det är tänkt, behöver du sätta dit ett handtag eller olja gångjärnen så fixa det. Kom ihåg att alla småsaker som inte fungerar är negativt för den som vill köpa bostaden. Detta är saker som är väldigt enkelt för dig att göra i de flesta fall men som faktiskt kan ha större betydelse för visningen och folks tankar om bostaden än man kan tro.

7. Glöm inte lister, trösklar och dörrposter

Damm har en tendens att samlas överallt och det mesta kommer vi åt med dammsugaren. Men det finns ett antal ställen där det är svårt att komma åt ordentligt och några av dessa hittar du i rubriken. Se över hur dina ser ut. Ta dig en funderare på vilka ställen det kan finnas damm och smuts på som du egentligen inte brukar tänka på och kolla lite extra noga där. Det är speciellt viktigt ifall det är ställen som syns vid en vanlig husesyn men det kan också vara läge att rengöra de där svåråtkomliga platserna då man ju ändå måste göra det inför flytten - plus att det alltid finns någon nitisk person som sticker in huvudet på dessa ovanliga platserna bara för att.

8. Måla över

Om det finns skavanker på dina lister eller andra liknande saker så kan det vara idé att måla över dessa. Skavanker så som repor eller trasiga hörn osv uppstår lätt med tiden. Sådana saker kan man lätt vänja sig vid själv när man går omkring i sitt hus dag ut och dag in. Efter ett tag tänker man inte alls på att det finns små blessyrer här och var men folk som aldrig varit i ditt hem tidigare kan tänkas se dem. Måla över och fixa så gott du kan. Se bara till att du använder samma färg som det varit tidigare så att det inte ser udda ut.

9. Kolla säkerheten

Ska du sälja en bostad som passar till barnfamiljer bör du gå igenom huset och plocka bort alla uppenbart farliga saker för småbarn. Föräldrar är väldigt måna om sina barn och ser de problem med säkerheten i bostaden är risken att de snabbt tappar intresset. Har du en brandsläckare är det smart att ställa den på en plats där den är synlig och enkel att komma åt. Se till att du har tillräckligt många brandvarnare och att batteri finns i dessa.

10. Fönster

Ett fönster blir smutsigt med tiden, så enkelt är det tyvärr. Har du inte rengjort dem den senaste tiden är det med stor sannolikhet dags för det innan visningen. Kom ihåg att de ska rengöras både invändigt och utvändigt. Många gånger ser man inte hur smutsiga fönster är förrän man tittar i rätt vinkel när solen ligger på eller att det åtminstone är en ljus dag. Det gör att man ofta inte tänker på hur skitiga de kan vara. Se till att inte missa en sådan sak. Rena fönster släpper också in lite mer ljus, vilket bra just eftersom en ljus bostad ofta är önskvärt bland köpare.

11. Golven

Det är inte bara väggar och fönster som de potentiella köparna ser i ett hus. Golvet är också viktigt även om man ofta glömmer bort det lite. Har du ett fint trägolv så kommer det att se mycket snyggare ut om du ger det lite kärlek. Det kan t ex vara att olja det eller vad som nu passar just ditt golv. Andra golv gäller det självklart att tvätta ordentligt så att de uppnår bästa möjliga snygghetsfaktor.

Just trägolv är allmänt något som många uppskattar. Det är populärt att ha trägolv i sitt hem. Har du fina trägolv är dessa alltså en tillgång i sig och därför kan du tänka på att t ex ta bort stora mattor som ligger på trägolven och täcker över dem. Även om du gillar mattor och tycker det är snyggt kan det vara bättre att visa upp dina fina golv. Ifall köparen sen vill ha en matta på får de ju bara lägga på en.

12. Byta lakan

Det är nog inte många som byter lakan varje dag. Något som inte känns så konstigt då det är att överdriva det hela lite. Den dagen du har visning bör du dock byta lakan och örngott så att allt känns fräscht. Samma sak gäller med handdukar i kök och badrum, badrumsmatta osv. Smutsiga saker som detta drar ner på intrycket för hela bostaden. När du ändå är igång och byter sådana saker kan du även passa på att se till att det är fint iordningställt överallt. Sängen ska vara bäddad och se inbjudande ut, handdukar, kuddar och sådant ska se fräscha och fina ut osv.

13. Hitta på bra saker för dåliga utrymmen

Det är vanligt att bostäder har vissa utrymmen som är svåra att utnyttja till något bra. Dessa blir ofta fullproppade med en massa olika saker eller blir helt enkelt oanvända. Har du en massa saker där har du förhoppningsvis lyckats att städa bort dem i stegen här ovan. Kan du då komma på något annat smart att göra med dessa osmidiga utrymme utöver att ha som förvaringsutrymme är det bra. Förvaring kan vi alla tänka oss men andra smarta användningsområden är svårare. Är det dåligt med förvaring i köket och ett skåp i närheten så kan det t ex användas som skafferi.

Den här punkten är också väldigt viktig på andra sätt. Det finns ofta saker i en bostad som inte är perfekta. Det kan vara att utsikten från ett fönster är kass eller att det finns en pelare på ett lite osmidigt ställe eller kanske är det lite trångt någonstans. Allt sådant som är lite dumt eller dåligt kan man försöka göra något åt. Man kan givetvis inte fixa bort en dålig utsikt men man kan styra bort uppmärksamheten från fönstret lite genom att ge mer fokus till något annat osv. Man ska givetvis inte försöka dölja fel på något uppenbart sätt, för det kommer alltid fram tids nog, men man behöver ju inte heller ha en stor pil som pekar på dem.

I vissa fall kan man även lösa det hela genom att hitta på smarta lösningar. En del sådana saker har du förmodligen redan gjort under tiden du bott i huset men ibland är det saker som man aldrig orkat ta tag i eller som man inte riktigt tänkt på själv. Du kan alltid ta in en kompis och fråga vad han / hon tycker känns lite lustigt och sen försöka komma på ett bra sätt att göra den grejen roligare eller bättre eller kanske helt enkelt vända nackdelen till en fördel.

14. Gardiner osv

Hur ser situationen ut för dig när det gäller gardiner och andra former av utsmyckningar runt fönstren? Dessa är väldigt viktiga för utseendet för ett helt rum. Saknas de se då till att sätta upp några snygga. Har du sådana som egentligen inte passar speciellt bra till rummet men som just du gillar? Isf försök att hitta ett alternativ som de som tittar på bostaden kan tänkas gilla.

15. Reparera väggar och måla

Det är i princip ofrånkomligt att det blir märken i väggarna. Det kan vara från lite väl våldsamma lekar, tavlor som har flyttats eller bara vanliga olyckshändelser. Dessa märken ser inte snygga ut så det är värt att lägga lite tid på att fixa dem. Är det väggar som är målade kan du ju bara laga hålet (med t ex lite spackel) och slänga på samma färg igen. Har du inte någon färg över kan de säkert hjälpa till i färgbutiken.

Ser en vägg alldeles för dålig ut kan det vara värt att måla om den helt och hållet. Bäst är då att välja en ganska neutral färg (vit brukar vara bäst), för ingen som kommer att titta på din bostad kommer att bli negativ till en sådan färg. Om det istället skulle vara en rosa, röd, grön eller annan färg som sticker ut mer är risken stor att de inte gillar det. De känner då att renovering behöver göras direkt vilket är negativt. Är väggen vit kanske de tycker det är lite tråkigt om de gillar färger men det kommer inte känna att det är negativt på samma vis. Nästan alla kan tänka sig att bo i en bostad med vita väggar men få kan tänka sig knallrosa väggar.

Har du en stor kärlek till färger och har valt att måla många väggar i starka färger kan det vara värt att fundera på ifall du ska måla dessa i en mer diskret färg innan du säljer huset. Vitt är som sagt alltid en säker färg att välja. Det gör huset ljusare och det är få som inte kan tänka sig vita väggar. De som gillar färg kan många gånger nöja sig med vita väggar och sedan skapa färgklickar med gardiner, kuddar och liknande. Det är mycket svårare att göra något med ett rum som har färgglada eller mörkare väggar om man inte uppskattar det lika mycket.

16. Fungerar dina avlopp som de ska?

Ett avlopp som rinner lite långsamt behöver inte vara något allvarligt men i ögonen på en köpare är det ett tecken på att något kan vara seriöst fel. Gå därför igenom alla dina avlopp och se till att det rinner ordentligt. Gör de inte det kanske du kan lösa det enkelt själv med propplösare och / eller en vaskrensare. Det kan ju alltid vara värt ett försök då det är en billig lösning. Annars är det bäst att ringa in en rörmokare som fixar till det hela.

17. Möblering

Har du möblerat på bästa sätt? Om du är det minsta tveksam på ifall möbleringen är rätt så testa runt mellan lite olika alternativ. En sämre möblering kommer att göra rummet betydligt mindre attraktivt. Ett bra tips är att satsa på att ha lite färre saker framme. Även om du gillar mycket möbler och saker så är det oftast bättre att ha det lite mer försiktigt möblerat. Det ska inte vara tomt eller se övergivet ut, men det måste finnas utrymme för folk att kunna tänka sig själva och sina möbler i ditt hus.

När det gäller stil är det så klart inte så lätt att helt byta från sin egen stil till någon annan, för man har ju de möbler man har. Men man kan försöka satsa på en hyfsat enkel, modern och stilren möblering så gott man kan. Har man några möbler som man själv tycker är fula eller som man tror att andra inte kommer att uppskatta är det bättre att ställa undan dem och möblera på ett lite försiktigare sätt. Det man vill åstadkomma är en bostad som ser hemtrevlig och fräsch ut och som belyser alla fördelar med bostaden - så som öppen spis, mycket ljusinsläpp, fint kök, nyrenoverat badrum eller vad det nu kan vara - men som samtidigt lämnar utrymme för köparens fantasi.

18. Utsidan

Ofta när ett hus ska fixas till inför en visning så läggs det mesta av tiden inomhus. Visst behöver det inte vara fel att göra detta men utsidan är också viktig. Grundläggande saker är att t ex klippa gräset och köra med en trimmer där man inte kommer åt med den vanliga gräsklipparen, rensa ogräs, klippa ner ovårdade häckar och träd osv.

Du ska inte behöva göra några större arbeten i trädgården men att plantera några blommor kanske kan vara något ifall de saknas sådana. Det gör att det ser lite mer hemtrevligt och mysigt ut och livar upp trädgården. Det kan vara bra att göra lite extra fint vid framsidan och ingången då det ofta är här man skapar ett allra första intryck av huset. Man vill ju då att detta intryck ska vara positivt då den känslan man får när man är på väg in ofta sitter kvar även under resten av visningen.

Finns det skrot eller liknande i trädgården är det bäst att frakta bort detta. Allt som kan störa bilden av en fin trädgård eller som får det att se ovårdat ut är bäst att röja bort i förväg. Även om trädgården kanske inte är det viktigaste att lägga energi på så kan det vara en viktig del av försäljningen. De potentiella köparna kanske är väldigt stora utemänniskor som verkligen vill ha en fin trädgård och som planerar att spendera mycket tid där.

Kolla även att huset i sig ser ok ut, t ex att det inte är fullt av mossa på taket, att väggar och andra ytor ser ok ut och inte är i stort behov av att målas osv. Tvätta av om det är nån skit någonstans och måla lite snabbt ifall det behövs lite mer vit färg på vindskivorna eller runt fönster osv. Det går ofta ganska snabbt när man väl sätter igång och gör stor skillnad.

19. Lite blommor och fint inne

Det är få som inte tycker att det ser trevligt ut med lite blommor. Se därför till att det finns blommor strategiskt utplacerade i huset som ser färska och fina ut. En skål med frukt är heller inte fel. Detta är saker som livar upp och ger en trevligare och mer trivsam stämning. Ifall du normalt inte gillar att ha lite färg i form av kuddar eller blommor osv kan du försöka se bortom detta under visningen och placera ut sådant på ett bra sätt. Det ska givetvis inte vara för mycket men det får gärna vara lite liv och färg här och var, speciellt om huset och möblerna i övrigt går mer i vitt eller andra mer färglösa toner.

20. Öppna upp och få in ljus

På samma sätt som få ogillar blommor är det väldigt få som inte gillar ljusa och fina rum. Gör därför allt vad du kan för att släppa in allt ljus som det bara går. Undvik att ha gardinerna fördragna eller persienner och markiser nere. Har du normalt stora och mörka gardiner kan det vara värt att byta ut dem mot lite mindre och tunnare så att det kommer in extra mycket ljus. Kan du boka in din visning till en dag med fint väder är detta troligen bättre än en mörk och regnig dag, men sådant är ju inte direkt lätt att styra över.

Har du inte ett jätteljust hem naturligt kan du fundera över sätt att skapa mer ljus. Ljusa väggar är alltid en fördel och likaså kan det underlätta med ljusare möbler. Istället för en svart skinnsoffa kan en vit eller ljusgrå tygsoffa göra jobbet. Har du ingen sådan kanske du kan låna en lite snabbt av en kompis eller familjemedlem (om du bara lovar att återlämna den oskadad någon dag senare).

Speglar kan även skapa mer ljus genom att reflektera ljuset från fönster. Se även till att ha bra belysning som kan sprida ljus över ditt hus, så att det inte blir för dunkelt när du har din visning. Speciellt ifall du visar ditt hus på höst eller vinter, när det kan vara mörkt ute.